Hunden i vinter

Vintern kan vara en härlig tid för både hundar och människor.
Många hundar verkligen älskar att springa mycket och länge i snö, dra slädar eller husse/matte på skidor.

Vi människor klär på oss med stor omsorg för att hålla oss torra
och varma. Men många glömmer att hundens päls långt ifrån
alltid räcker som skydd.

För att vintern skall bli just en angenäm tid för både två- och
fyrbenta finns några saker att tänka på:

Kylan - en energitjuv
Pälsens tjocklek och längd är givetvis avgörande för hur mycket - eller lite - kyla hunden tål.
Valpar och unghundar som ännu inte satt riktig päls och korthårig och/eller tunnpälsad vuxen hund behöver skydd mot kylan redan när det börjar krypa ner mot nollan. Små och lågväxta ännu tidigare, men även de med mer päls behöver få hjälp att hålla värmen när det blir riktigt kallt.

Ett bra täcke i rätt storlek (hellre lite för stort än för litet) är viktigt, särskilt vid längre utevistelser. Även hullet är avgörande för hur väl hunden klarar kyla - ju magrare hund, desto svårare har den att klara kölden. Därmed inte sagt att du ska göda din hund under vintern, eftersom övervikt kan leda till långt större problem. Men kylan tar energi från hunden, vilket är viktigt att tänka på för arbetande hundar.

För en hund som jobbar mycket fysiskt under vintern är det viktigt att tänka på att den får mer "bränsle" för att orka. Istället för att öka fodergivan kan "högenergifoder" vara ett alternativ. Tänk dock på att foderbyte ska ske gradvis, för att hundens mage skall vänja sig.

Marken och bilen är kalla
Undvik att låta hunden sitta uppbunden utomhus långa stunder. Detsamma gäller att ligga i en kall bil. I båda fallen kan hunden drabbas av såväl förfrysningsskador som urinvägsproblem. För många hundar kan det räcka med att sitta buden utanför affären för att de ska få urinvägsinfektion.

När det gäller förfrysningsskador är "utstickande" kroppsdelar såsom t ex öron, svanstipp och  hanhundens pung mest utsatta för kyla. Om du ändå måste ha din hund uppbunden eller liggande i en utkyld bil mer än en kort stund, se till att den har ett täcke och något varmt, gärna värmereflekterande material, att sitta/ligga på.

Tassarna
Vi människor skulle inte klara lång stund barfota utomhus under de kalla månaderna, men hundens tassar klarar oftast kylan väldigt bra. Hundskor är företrädesvis till draghundar och dem som har tasskador. Om du bor i ett område där det saltas mycket bör du vara noga med att spola av tassarna efter promenaden. Smörj också gärna in trampdynorna med särskild tassalva eller vaselin för att förebygga torrsprickor. snowben

Var extra noga med att klippa bort hår mellan trampdynorna, för att snöklumpar (som snabbt blir till isklumpar) och sand, salt och smuts inte skall fastna lika lätt. Och var noga med att torka tassarna torra när ni kommer hem då kombination väta och smuts lätt kan ge upphov till svamp.

För att förebygga att snö fastnar på tassar och ben och för all del även på andra ställen så kan man ta på lite spraybalsan. Väl hemma är snökockor i pälsen lättast att ta bort med vatten. Varmt vatten på kall hud gör precis lika ont på hundar som på människor.

Tänk på riskerna!

• Höst och vinter är mörka årstider. Att använda reflexer är en billig livförsäkring när ni skall promenera vid bil- och cykelvägar. Och det gäller såväl dig som hunden.

• Låt inte hunden gå ut på isen! Dels kan hundar inte avgöra om den bär, dels kan halkan göra att de fläker sig och blir skadade. Och ha inte med hunden på skridskoturer; hundar har
    sällan begrepp om att skridskoskenor är hårda och vassa och kan orsaka svåra skärskador.

• Vintermotionera med förnuft! Var extra noga med att värma upp din hund innan den skall arbeta eller springa bus i snön. Skaderisken är som störst när kroppen är kall, hos hundar precis som människor.

• Många hundar älskar att få vara med på skidturen. Att låta matte/husse tolka efter skidor eller att dra dem på kälke eller pulka är ett stort nöje för många. Tänk dock på att där skidor och medar glider fram kan det vara svårt och tungsprunget för hunden. Pressa den inte för hårt!
    Däremot är det INTE att rekommendera att ha hunden med sig i slalom-, snowboard- eller pulkabacken. De kan komma i vägen för dig eller andra och följderna kan bli mycket svåra skador på både djur och människa.

Med en gnutta sunt förnuft kan vintern bli en kul och trevlig tid!
Ta vara på den på bästa sätt för både dig och din hund!

Texten hämtad från www.brukshundklubben.se