Klubbmästerskap

Klubben arrangerar varje år KM i Bruks, Lydnad, Rallylydnad och Agility. Traditionen med att ha alla KM under samma dag introducerades 2015 och har blivit en succé som kommer upprepas.

Klubbmästerskapen är öppna för alla medlemmar som har Lidköpings Brukshundklubb som tävlingstillhörighet. Har den tävlande Svensk Hundungdomsmedlemskap skall detta vara kopplat till Lidköping. KM:en står till grund för uttagning till respektive DM – som arrangeras av olika klubbar varje år.

Har du inte möjlighet att delta på KM:en, kom och titta och heja på dina klubbkamrater, det är alltid mycket folk och trevlig stämning!

KM resultat 2018

Här finns alla pristagare genom åren!

KM Bruks

KM i Bruks arrangeras som inofficiell appellklass med spår eller sök att välja på i KM i Bruks klassen. Debutantappellen arrangeras endast i spår. Regler för appellklass hittar du här. Regler för Debutantappellen hittar du här. Den tävlande skall ha Lidköpings Brukshundklubb som tävlingstillhörighet men behöver inte ha tävlat officiellt för att deltaga. Sluten bedömning används. Vinnaren får motta vandringspriset för KM i Bruks ”Hampus vandringspris” på årsmötet. Vid tredje vinsten i rad erövrar ekipaget vandringspriset och skall således instifta ett nytt inför nästkommande år.

För att få delta i Debutantappellen måste den tävlande vara hel-, del- eller familjemedlem i Lidköpings Brukshundklubb och vara över 12 år. Har den tävlande Svensk Hundungdomsmedlemskap skall detta vara kopplat till Lidköping. Hunden får ej ha tävlat officiell appelltävling i någon gren. Det är ok att starta Debutantappellen flera gånger med samma hund tills hunden tävlat officiell appelltävling. Pris delas ut under KM:et till 1-3:e plats.

KM i Bruks bedöms som på en officiell tävling med appellmoment:

KM i Bruks
Linförighet 4
Framförgående 2
Platsläggande 2
Inkallande 2
Hopp över hinder 2
Platsliggande 4
Summa lydnadsmoment 16
Budföring 2
Spårning/sök 7
Summa specialmoment 9
Summa totalt 25

Debutantappellen är för ekipage som inte tävlat appellklass tidigare. Ekipagen bedöms mildare än officiell appellklass (mer ”hjälper” får användas utan att momentet underkänns). Utförs endast i spår. Anvisningar och regler här. Följande moment ingår:

Debutantappell spår
Linförighet 3
Läggande under gång 2
Inkallande 2
Återhopp över hinder 2
Platsliggande i koppel, 1 min 3
Summa lydnadsmoment 12
Budföring 2
Spårning 11
Summa specialmoment 13
Summa totalt 25

KM Lydnad

KM i Lydnad arrangeras som inofficiell KM-klass (Klass I) och Debutantklass (Startklass). Regelverket för Lydnadsklasser här. I båda klasserna används sluten bedömning.
För att få delta i KM-klassen måste den tävlande ha Lidköpings Brukshundklubb som tävlingstillhörighet. Vinnaren får motta vandringspriset för KM i Lydnad ”Missis vandringspris” på årsmötet. Vid tredje vinsten i rad erövrar ekipaget vandringspriset och skall således instifta ett nytt inför nästkommande år.
För att få delta i Debutantklass måste den tävlande vara hel-, del- eller familjemedlem i Lidköpings Brukshundklubb och vara över 12 år. Har den tävlande Svensk Hundungdomsmedlemskap skall detta vara kopplat till Lidköping. Hunden får ej ha tävlat officiell lydnadstävling. Det är ok att starta flera gånger i Debutantklass så länge hunden inte har tävlat officiell lydnadstävling.

KM-klass bedöms som på en officiell tävling med Klass 1 moment:

KM i Lydnad – KM klass
Fritt följ 3
Ställande under marsch 3
Inkallande 3
Sättande eller läggande under marsch 2
Sändande med läggande 3
Apportering 4
Fjärrdirigering 3
Inkallande med hopp över hinder 3
Sändande runt en kon 3
Sittande i grupp, 1 min, hunden i koppel 2
Helhetsintryck 3
Summa lydnadsmoment 32

Debutantklass är för ekipage som inte tävlat tidigare. Ekipagen bedöms mildare än Startklass (mer ”hjälper” får användas utan att momentet underkänns). Följande moment ingår:

KM i Lydnad – Debutantklass
Följsamhet 4
Inkallning 3
Sitt under marsch 3
Apportering 3
Fjärrdirigering 2
Hopp över hinder 2
Helhetsintryck 3
Summa lydnadsmoment 20

KM Agility

KM i Agility arrangeras i öppen klass, d v s domaren bestämmer vilken klass han/hon väljer på banan (vanligtvis en klass 2 bana eller en svår klass 1 bana så att det skall passa alla). Det körs både en hoppbana och en agilitybana och det sammanlagda resultatet är det som räknas.
Vinnarna i respektive storleksklass får motta ett vandringspris, guldpokal, för KM i Agility på årsmötet.
För att få delta måste den tävlande ha Lidköpings Brukshundklubb som tävlingstillhörighet. Har den tävlande Svensk Hundungdomsmedlemskap skall detta vara kopplat till Lidköping. Alla deltagare hjälps åt att bygga banan och vara funktionär. Vinnare koras i x-small, small, medium, large och x-large. 1-5:e plats tilldelas rosetter då tävlingen avgörs.

KM Rallylydnad

Du kan välja att tävla nybörjarklass; för nybörjarekipage eller som tävlar i fortsättningsklass (tävlar utan koppel) eller avancerad klass; för avancerad- och mästarekipage. Högsta poäng vinner oavsett klass och blir klubbmästare i rallylydnad. Vinnaren får motta vandringspriset för KM i Rallylydnad på årsmötet. Den tävlande skall ha Lidköpings Brukshundklubb som tävlingstillhörighet. Har den tävlande Svensk Hundungdomsmedlemskap skall detta vara kopplat till Lidköping. Moment och regler följer officiellt här.