Koppeltvång inom Lidköping kommun

Att ständigt kunna ha sin hund lös är en dröm för många hundägare. Men oavsett hur lydig din hund är finns det platser när ett strikt koppeltvång gäller.

Under perioden 1 mars till 20 augusti måste du som hundförare hålla extra stor uppsikt när ni är ute i naturen. Detta är de vilda djurens mest känsliga tid, de får t ex sina ungar under denna period, och syftet är givetvis att skydda dem från att bli jagade och/eller störda.
I paragraf 16 i "Lagen om tillsyn över hundar och katter" står att hundar ska hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt, förutom skogar även större parker och liknande, och lagen tolkas av ansvariga myndigheter på så sätt att hunden skall hållas kopplad under denna period.
För extremt väldresserade hundar kan undantag göras och Svenska Brukshundklubben har dispens från denna regel och får bedriva aktiviteter med lösa hundar även under den sk  hundförbudstiden.

Men även under resten av tiden på året måste du ha koll på att din hund inte jagar vare sig vilda djur eller tamboskap. Om din hund ger sig på vilt eller boskap och inte går att fånga in riskerar den till och med att bli skjuten!

I vissa fall råder strikt koppeltvång och då kvittar det hur lydig eller väldresserad din hund är - den skall vara kopplad i vilket fall som helst. Detta gäller t ex i de nationalparker som alls tillåter hundar och i naturreservat med känsligt djurliv.

Det finns även lokala föreskrifter i Lidköpings kommun:
Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Lidköpings Kommun

Förenklad version av allmänna lokala ordningsföreskrifter Lidköpings Kommun