Följ oss på

   
 

Sommarfaror

Sommaren är en härlig tid men det finns några saker att tänka på.
För symtombeskrivningar, diagnostisering och frågor ta ALLTID kontakt med veterinär!

Värme/värmeslag
Tänk på att din hund påverkas väldigt snabbt av värme och kan drabbas av värmeslag, detta både på stranden och i bilen. Hundar saknar nämligen svettkörtlar och svalkar sig genom att flämta. Detta gör att de löper stor risk för att drabbas av värmeslag. Valpar och gamla hundar kan vara extra känsliga liksom trubbnosiga hundar, hundar med övervikt, tjock päls eller hjärtsjukdomar.

Tänk på att ALLTID ha vatten och skugga tillgängligt för din hund!
Om hunden skulle drabbas av värmeslag - bland annat snabba och tunga andetag som följs av att hunden blir förvirrad, dreglar och kanske svimmar - för omedelbart bort hunden från värmen in i skuggan eller in i svalkan inomhus. Det viktigaste är att omedelbart sänka kroppstemperaturen, t ex genom att spola av hunden med vatten och sedan fläkta den. Se också till att hunden dricker ordentligt. Linda därefter in hunden i kalla våta handdukar. Ta ALLTID kontakt med veterinär!

Bilen - en dödsfälla
Bilen blir snabbt en dödsfälla. Bind aldrig din hund i dragkroken eller kofångaren på bilen. Fruktansvärda tragedier har uppstått då man glömt bort att man bundit fast hunden i bilen.
Lämna inte hunden i bilen! Kan du inte ta med dig hunden är det bättre att lämna den hemma. Det blir olidligt varmt i bilen även om den står i skuggan. Detta gäller även om bakluckan står på glänt eller när fönstren är nedvevade. Dessutom flyttar solen på sig och skuggan försvinner.

Här nedan ser du hur snabbt din blir överhettad!

En hund i hög värme under lång tid får värmeslag. Om du har otur kan din hund drabbas av livshotande skador. Om du misstänker att din hund drabbats av värmeslag ta direkt kontakt med veterinär!
Vid bilkörning se till att hunden har rikligt med vatten, ha gärna solfilm på rutorna, låt hunden sitta i hundbur eller bakom galler, vid långkörning rasta ofta och bada hunden eller kör på nattetid.

Rädda hundliv!
Om du ser en hund som far illa i bilen har transportstyrelsen en SMS-tjänst där du kan få namnet på ägaren direkt på mobilen. Via namnet är det lätt att hitta ett telefonnummer och ringa ägaren. Slå in bilens bilens registreringsnummer och skicka till 72503. Tjänsten är avgiftsbelagd och kostar 3 kronor per skickat sms (teleoperatörens avgifter tillkommer). Läs mer på transportstyrelsens hemsida.
Om du bedömer att en hund är i livsfara ska du kontakta polisen. I akuta fall har du rätt att slå in rutan för att få ut hunden. Se då till att ha vittnen som kan intyga att hunden var illa ute.

Hund som förvaras olämpligt!
Varje år finns rubriker i våra medier om hundar som far illa i varma bilar eller i andra förvaringsutrymmen. Detta är helt oacceptabelt. Svenska Kennelklubbens och därigenom Svenska Brukshundklubbens funktionärer har därför rapporteringsskyldighet om de ser att en hund förvaras olämpligt. 
Förvaring av hund i bil, bur, tält eller dylikt får under inga omständigheter ske under sådana förhållanden att hunden kan ta skada. Med hänvisning till § 3 de allmänna bestämmelserna i SKKs Utställnings- och championatbestämmelser om hundägarens ansvar, har en särskild blankett utformats, ”Rapport om hund som förvarats på ett olämpligt sätt i bil, bur, tält eller dylikt”.

Läs här om Kennelklubbens bestämmelser & blankett för rapportering av hund som förvaras olämpligt.

Insektsbett
Våra hundar är nyfikna och blir lätt stuckna av bin, getingar och andra insekter. Hundar brukar dock inte ta större skada av något enstaka insektsstick. Vistas du i framförallt knottrikt område är det viktigt att smörja in din hund - och dig själv - med något avvisande preparat. Hundar med kort päls och "kala" magar brukar vara aptitretare för de blodsugna krypen. Tänk dock på att hundarna har känsliga ögon och att deras nos är känslig för stark lukt.

Ormbett
Om hunden har blivit ormbiten ska man ALLTID kontakta veterinär! Känsligheten för ormbett varierar från hund till hund. Huggormsbett kan ge allvarliga skador och bör skyndsamt behandlas av veterinär.
Oftast blir hundar ormbitna runt nosen eller på tassarna. Om ormen biter i hundens nos/mun eller hals kan det resultera i svullnad och svårighet att andas. Vid ormbett ska man se till att hålla hunden stilla, kyla bettområdet, lyfta upp och bära hem hunden. H
unden måste hållas så stilla som möjligt eftersom rörelse ger ökad cirkulation som får giftet att sprida sig snabbare i kroppen. Bettområdet blir vanligtvis svullet, ömt och ofta blå-rött. Även den efterreaktion som kan uppstå inom ett par dygn efter bettet kan vara direkt livshotande för hunden.

I ormrika trakter eller om man befinner sig långt ifrån veterinär är det bra att ha kortisontabletter hemma (kontakta veterinär för recept). Man ska dock ALLTID kontakta veterinär innan man ger kortison vid ormbett. Nya rön visar på att det inte enbart är positivt att ge hund kortison vid ormbett.

Fästingar
Fästingar kan orsaka många sjukdomar. Infektionssjukdomen borrelios och Anaplasmos (tidigare kallat Ehrlichios) överförs till människa och hund via fästingarnas bett och kan orsaka periodiskt återkommande hälta, feber, hjärt- och njursjukdomar samt störningar i nervsystem. 
Plocka därför bort fästingarna så fort du ser dem. Man ska inte pensla på fett eller nagellack på den. Fästingar som kvävs till döds kräks upp sitt maginehåll vilket ökar risken för smittspridning. Det bästa sättet att avlägsna en fästing är att greppa den så nära huvudet som möjligt med fingrarna eller med en fästingplockare och försiktigt dra bort den. Om hunden har mycket fästingar kan man använda något fästingmedel som förebygger fästingangrepp.  

Här finns mer information om fästingar.

Paddor
Paddor utsöndrar gift om de blir angripna av till exempel en hund. Giftet kan göra att hunden blir slö och löddrar/dreglar. Slemhinnorna i munnen svullnar och gör ont. Hunden krafsar ofta mot munnen på grund av detta.

Om hunden har tuggat på en padda försök att skölja rent hunden i munnen med vatten. Blir hunden allmänpåverkad bör man kontakta veterinär. De flesta djur som fått paddgift i munnen dreglar och mår dåligt några timmar men återhämtar sig sedan snabbt.

Våteksem
Hundar kan drabbas av våteksem. Anledningen kan vara bland annat värme, fukt eller insektsbett som orsakar bakterieinfektioner (våt-, fukteksem, hotspot). Dessa inflammationer kommer plötsligt och kan blossa upp väldigt snabbt, ofta på kinder, hals och bog. Ett våteksem är ofta ömmande och vätskande område med kladdig ihoptufsad päls, vanligen i ansiktet, nacken, vid svansfästet eller på låren.
Vid lindriga våteksem:

  • Raka eller klipp bort pälsen runt såret så att huden kan torka (klipp även någon centimeter runt såret).
  • Tvätta därefter ordentligt med klorhexidin, jodopax, tvål och vatten eller liknande. Det är mycket viktigt att man tvättar och håller rent såret varje dag.
  • Sätt gärna på hunden en krage så att den inte kan klia och slicka på eksemet. Är eksemet stort eller sprider sig bör veterinär kontaktas omgående.

Algblomning
Algblomning kan vara mycket farligt för våra hundar då algerna producerar ett farligt gift. Det finns blåalger både i havet och i insjöar. Gifterna är mycket farliga och leder ofta till döden för djur som får i sig dem. Hundar utsätts för giftet genom att dricka av vattnet eller bada i det. En hund kan få i sig en dödlig dos bara genom att slicka sin päls efter en simtur, men ofta krävs det mer för att djuret ska bli riktigt dåligt. Symtom på förgiftning kan komma allt från 15 minuter till ett par dagar efter att djuret kommit i kontakt med alger.

Om din hund har vistats i sjö- eller havsvatten och får kräkningar och diarré kontakta genast en veterinär. Om hunden har badat i algrikt vatten duscha av den noga med rent vatten och se till att den inte kan slicka sig. Låt inte hunden dricka eller bada i vatten med alger!  
Länsstyrelserna har algövervakning. Se deras hemsidor för mer information.

Ombord på båt 
Självklart ska hunden med på båtturen men glöm inte att ta på din hund flytväst när ni är ombord på båtar eller befinner er på bryggor. Många flytvästar är försedda med handtag så att hunden är lätt att lyfta upp om den hamnar överbord.
Tänk också på att det inte är bra för hundar att få i sig för mycket saltvatten. Se till att hunden alltid har färskvatten att dricka.

Metkrokar
Att springa på bryggor och klippor är härligt på sommaren. Här finns det dock möjligen kvarglömda och tappade metkrokar som kan fastna olyckligt. Håll utkik!

Matrester
Att grilla ute i naturen hör till sommarens härliga uteliv. Benrester, majskolvsrester, kolrester med köttsaft och glass- och grillpinnar kan dock vara mycket farliga för en glupsk hund att få i sig, då de kan orsaka skador i hundens mage och tarmar. Se till att alltid plocka upp och slänga resterna från den mysiga picknicken och var vaksam på vad din hund får i sig! 

Om olyckan är framme!
Ha alltid telefonnummer till en veterinär nära dig tillgängligt. Glöm inte att ta reda på telefonnummer till en lokal veterinär när du är på resa. När olyckan är framme kan det vara bråttom att få kontakt med veterinär.

En förbandslåda är också bra att alltid ha med sig. Tips på grundpaket: sårrengöring, kompresser och sterila kompresser, gasbinda och elastisk binda, plåsterbinda, pincett, trubbig sax, tejprullar, blodstillande medel och fästingplockare.

Källa: Svenska Brukshundklubbens hemsida

 

 

   


 

 
     
 

  LIDKÖPINGS BRUKSHUNDKLUBB

KONTAKT

BLI MEDLEM

TÄVLINGAR

SVENSKA BRUKSHUNDKLUBBEN

 
    Klubben har drygt 250 medlemmar
  och har drivits ideellt sedan
  starten 1953.
kontakt@lidkopingbk.se
eller se resp.
gruppansvarig
BG
5317-4975
Swish 123 173 08 11 (ange vad det gäller och namn)
Klicka här! Klubben arrangerar tävlingar
i bruks (spår och sök), lydnad, agility och IPO-R.
Svenska Brukshundklubben är en specialklubb till Svenska Kennelklubben.  
 

Copyright © 2011 Lidköpings BK - Webmaster Marie Eriksson

Sidan uppdaterad 2017-04-17