Våren tog en liten omväg Det kom lite snö igen (ca 10cm på våra planer och parkeringar) och vet ni vad?! Då passar det väl jättebra att några nya balanshinder flyttat in i stora träningsladan
Att träna med balansboll som en skadeförebyggande aktivitet passar alla hundar oavsett aktivitetsnivå, ålder eller storlek. Utöver de fysiska fördelarna påverkar träningen även hunden psykiskt genom ökat självförtroende.
Det finns några saker som är jätte viktiga när ni tränar
-
Balansprodukterna är träningsredskap som du använder tillsammans med din hund, de ska inte användas som leksak till hunden. Var rädd om dem och lägg tillbaka dem på sin plats tack. Skulle något gå sönder så meddela någon i styrelsen så löser vi det.
-
Tänk på att det är otroligt många muskler som hunden får jobba med och även om övningen ser enkel ut, så kräver den mycket av vovven både av kroppen och knoppen.
Vi rekommenderar därför korta träningspass. Vid rehabilitering av skadade hundar råder vi att hunden tränas i samråd med hundfysioterapeut eller annan medicinskt kunnig personal. Kontakta gärna vår sponsor Linnea på Högtryckets Friskvård&Rehab där medlemmar i Lidköpings BK har 10% rabatt!
Hur går träningen till?
1. Träna alltid i korta pass och dubblera vilotiden i förhållande till träningstiden. För en van hund bör ett pass utan paus vara max 5 minuter. För nybörjarhunden är 3 x 30 sekunder lagom att börja med. Träna 30 sek, ge hunden 60 sek vila, träna 30 sek o.s.v. Öka aldrig både svårighetsgraden och tiden på samma gång och träna alltid minst 3–4 gånger/vecka om du vill öka svårighetsgraden successivt.
2. Använd gärna godis men se till att det inte skapar hög aktivitetsnivå då du bör sträva efter en lugn samarbetsvillig hund. En bra början är att locka med godis eller lägga godis på balansbollen som hunden får ta.
3. Variera så hunden får stå med bara framben/bakben eller hela kroppen.
4. Ge belöning från olika håll så får vovven träna att hitta sin balans.
5. Alla balansbollar går att kombinera med varandra för att utmana när ni kommit dit i träningen. Bygg en bana.
-
Du kan aldrig korrigera en hund till att balansera bättre eftersom balans och kroppskontroll är funktioner som kroppen måste träna upp. Det är inte hundens fel om den inte klarar det, då har du gjort det för svårt för tidigt.
-
Se till att underlaget är fritt från vassa föremål såsom grus och stenar, luta den inte mot värmekällor eller vassa hörn. Håll hundens klor korta.
Ladan bokar du som vanligt via hemsidan och kostar fortsättningsvis bara 50kr/h. Den som bokar skall vara medlem sedan får du ta med dig hur många kompisar du vill!